Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα – Μια αξέχαστη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους!

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 οι μαθητές της Στ τάξης του σχολείου μας με τη συνοδεία της Διευθύντριας του σχολείου Παναγιώτας Βουληγέα και των εκπαιδευτικών: Βασιλείας Ζαφειροπούλου, Ιωάννας Παπαμιχαλοπούλου και Άννας Καλογεροπούλου συμμετέχοντας στο Πρόγραμμα των Εκπαιδευτικών Επισκέψεων στη Βουλή των Ελλήνων για το σχ. έτος 2023-2024, ταξίδεψαν στην Αθήνα κι επισκέφθηκαν τους χώρους του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Λίγο πριν το ραντεβού τους με τους Υπεύθυνους του Ιδρύματος της Βουλής και την επίσκεψη τους στο ναό της Δημοκρατίας, έκαναν μια στάση στο Φαληρικό όρμο, για να επισκεφθούν και να θαυμάσουν ένα σπουδαίο κομμάτι της ελληνικής μας Ιστορίας. Είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το ζωντανό θρύλο, το καμάρι των θαλασσών και της νεώτερης ναυτικής ιστορίας μας, το εμβληματικό θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ», που λειτουργεί σήμερα ως πλωτό μουσείο, διδάσκοντας σε όλους μας τη λεβεντιά και τον ηρωισμό της ελληνικής ναυτοσύνης. Ένα ηρωϊκό, αβύθιστο πλοίο που πήρε μέρος στους Βαλκανικούς αλλά και τους Παγκόσμιους πολέμους καταγράφοντας μόνο νίκες στο ενεργητικό του.

Ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα του ελληνικού καταδρομικού, καλωσόρισαν τους μαθητές μας και τους ξενάγησαν με χαρά σε όλους τους καλοδιατηρημένους χώρους του ιστορικού πλοίου, κάνοντας μαζί τους ένα «ταξίδι» στην ιστορία της πατρίδας μας, υπενθυμίζοντάς τους τους ένδοξους αγώνες του Πολεμικού μας Ναυτικού. Η απίστευτα υπέροχη ξενάγηση, η αφήγηση της ένδοξης ιστορίας του πλοίου και τα καλοδιατηρημένα εκθέματά του μόνο δέος, συγκίνηση και περηφάνια προκάλεσαν σε όλους τους μαθητές μας κάνοντας την εμπειρία τους αυτή μοναδική!

Ο επόμενος σταθμός ήταν το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων, όπου οι μαθητές μας καμάρωσαν τους Εύζωνες μας και είδαν εντυπωσιασμένοι την αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς. Στη συνέχεια περπάτησαν ως τη Βουλή των Ελλήνων, όπου στην πλαϊνή είσοδο τους καλωσόρισαν ο Φρούραρχος της Βουλής, η υπεύθυνη του Προγράμματος

Επίσκεψης στη Βουλή των Ελλήνων και μία ξεναγός και τους οδήγησαν μέσα από το πολυδαίδαλο κτίριο στην Αίθουσα Συνεδριάσεων. Οι μαθητές μας κάθισαν στα βουλευτικά έδρανα της Αίθουσας της Ολομέλειας της Βουλής, νιώθοντας κι οι ίδιοι για λίγο βουλευτές κι ενημερώθηκαν λεπτομερώς από την ξεναγό τόσο για την ιστορία του Ανακτόρου όσο και για τους χώρους και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου αλλά και του πολιτεύματος μας γενικότερα.

Έπειτα μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν στη μαρμάρινη διπλή σκάλα του Παλαιού Ανακτόρου και να θαυμάσουν στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» την έκθεση ιστορικών αντικειμένων, πινάκων και φωτογραφιών με τίτλο: «Αντικρίζοντας την Ελευθερία. Στη Βουλή των Ελλήνων δυο αιώνες μετά», ενώ παρακολούθησαν κι ένα μικρό βίντεο για το θέμα αυτό. Τέλος επισκέφθηκαν την Αίθουσα της Γερουσίας (μικρογραφία της Αίθουσας της Ολομέλειας της Βουλής), όπου διάφορες επιτροπές συνεδριάζουν πριν ολοκληρώσουν τις εργασίες τους στην Ολομέλεια, και το Εντευκτήριο της Βουλής (το σαλόνι της Βουλής, όπως λέγεται), που λειτουργεί ως χώρος ομιλιών και συναντήσεων με πολιτικά πρόσωπα αλλά και ως χώρος ξεκούρασης μεταξύ των συνεδριάσεων για τους βουλευτές.

Η εκδρομή δε θα μπορούσε να κλείσει ωραιότερα παρά με μια βόλτα στον ξακουστό Ιερό βράχο της Ακρόπολης, τον πιο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της πατρίδας μας, το ιερό σύμβολο της κλασσικής Ελλάδας και συνάμα μνημείο διεθνούς ακτινοβολίας και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι μαθητές μας περιπλανήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, εξερευνώντας τον με τη βοήθεια των δύο επαγγελματιών ξεναγών, εντυπωσιασμένοι από το κάλλος των μνημείων αλλά και την υπέροχη θέα της πόλης της Αθήνας από ψηλά. Έκαναν μια ιστορική αναδρομή στην Κλασσική Αθήνα του Περικλή, θαυμάζοντας το λαμπρότερο μνημείο της εποχής εκείνης, τον Παρθενώνα, αλλά και τα υπόλοιπα που δεσπόζουν στον Ιερό Βράχο (Προπύλαια, Ναό της Νίκης, Ερέχθειο) αλλά και κάτω από αυτόν (Θέατρο του Διονύσου, Ωδείο Ηρώδου του Αττικού). Εντόπισαν βέβαια κοιτώντας από ψηλά και άλλα αξιοθέατα ή αρχαιολογικούς χώρους της πόλης όπως: τη Βουλή των Ελλήνων, το Ναό του Ολυμπίου Διός, την Αρχαία Αγορά, το Παναθηναϊκό Στάδιο, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το λόφο του Λυκαβηττού, το Ναό του Ηφαίστου κ.ά.

Την ίδια ημέρα την Αθήνα επισκέφθηκαν και οι μαθητές της Ε΄ τάξης του σχολείου μας με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους Ηλία Σμυρλή (Ε1΄) και Αντωνίας Καμπύλη (Ε2΄), για να παρακολουθήσουν στο Ευγενίδειο Πλανητάριο Αθηνών την εκπαιδευτική προβολή για την εξέλιξη της γης στο πέρασμα των χρόνων με τίτλο: «Η Ιστορία της Γης». Οι μαθητές της Ε΄τάξης μαζί με τους μαθητές της Στ΄ τάξης επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν και στο πλωτό μουσείο – θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» αλλά και στην Ακρόπολη Αθηνών κάνοντας ενδιάμεσα μια στάση για παιχνίδι κι αναψυχή στην παιδική χαρά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Η αποτίμηση της εκδρομής αυτής ήταν απόλυτα θετική για όλους, μικρούς και μεγάλους. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους υπεύθυνους και τους ξεναγούς τόσο για την υπέροχη φιλοξενία και την άρτια ξενάγηση και ενημέρωση των μαθητών μας όσο και για τις πρωτόγνωρες και μοναδικές στιγμές που τους χάρισαν!

1

Εικόνα 1 από 18

Συμμετοχή του σχολείου μας στο Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ – Ημέρες Δράσης 2024

Όπως κάθε χρόνο έτσι κι εφέτος πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας με τη συμμετοχή και του σχολείου μας το Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ με θέμα «Κι αν ήσουν εσύ», που οργανώνει το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, για τα σχολεία και την κοινότητα. Το Μαθητικό Kαλλιτεχνικό Φεστιβάλ πραγματοποιείται με δημιουργικές βιωματικές ημέρες δράσεων κι ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων στην ειρηνική συνύπαρξη όλων των ανθρώπων με επίκεντρο την ενσυναίσθηση, την αποδοχή της διαφορετικότητας και το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, πρώτη ημέρα δράσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄τάξης με τις δασκάλες τους πήγαν στην Κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, όπου μαζί με τους μαθητές και άλλων σχολείων (από το νηπιαγωγείο έως το Λύκειο), αποτύπωσαν με κιμωλία τα χνάρια των παπουτσιών τους κι έστειλαν το μήνυμα σε όλους μας ότι « Όλοι μαζί χωράμε», αφήνοντας εκεί και αφίσες με τα μηνύματά τους. Τα διαφορετικά χρώματα και τα μεγέθη από τα χνάρια των παπουτσιών των μαθητών έστειλαν το μήνυμα της αποδοχής της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης. Η συγκεκριμένη δράση, πέρα από το μήνυμά της, ήθελε να ενημερώσει τους κατοίκους της πόλης μας για το Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί και να τους προσκαλέσει να το παρακολουθήσουν.

To Σάββατο 13 Απριλίου 2024 το απόγευμα, οι μαθητές της Γ΄και Στ΄τάξης με τις δασκάλες τους Μιχαλία Μποντοζάκη (Γ1΄), Χρυσαΐδα Τριμανδήλη (Γ2΄), Βασιλεία Ζαφειροπούλου (Στ1΄), Ιωάννα Παπαμιχαλοπουλου (Στ2΄), Άννα Καλογεροπούλου (Αγγλικής γλώσσας), Αθανασία Κατσιλιέρη (Εικαστικών) και Ελένη Μπουμποπούλου (Θεατρικής Αγωγής), συμμετείχαν στο 8ο Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ – Ημέρα Δράσης 2024, που διοργανώθηκε στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Καλαμάτας με τίτλο: «Όλα τα χρώματα στην ίδια κατσαρόλα» με θέμα τη διαφορετικότητα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄τάξης ερμήνευσαν στη νοηματική το τραγούδι του Θανάση Αλευρά «Σ΄αγαπώ θα πει» και συγκίνησαν με την εκφραστικότητα, το συντονισμό και το φωτεινό τους χαμόγελο, ενώ οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄τάξης τραγούδησαν το τραγούδι «Ουράνιο τόξο» το οποίο δημιούργησαν με τη βοήθεια των δασκάλων τους για το πρόγραμμα αυτό, στέλνοντας με τον τρόπο αυτό το δικό τους μήνυμα για τον κόσμο που ονειρεύονται και θέλουν.

Μπορείτε να απολαύσετε το τραγούδι των μαθητών της Στ΄τάξης.

1

Εικόνα 1 από 6

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Δύο Απριλίου σήμερα και γιορτάζει ο αγαπημένος φίλος των παιδιών και σύντροφος των παιδικών τους χρόνων, το βιβλίο. Ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιερώθηκε από την Ι.Β.Β.Υ., τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966, τη γενέθλια ημέρα του γνωστού Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, με σκοπό την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και την ανάπτυξη φιλικού δεσμού του παιδιού με το λογοτεχνικό βιβλίο.

Τη φετινή χρονιά τιμήσαμε την ημέρα αυτή σε συνεργασία με το 9ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Έπειτα από πρόσκληση του υπεύθυνου εκπαιδευτικού της Βιβλιοθήκης του σχολείου κ. Κωνσταντίνου Χρυσανθακόπουλου οι μαθητές της Α΄τάξης του σχολείου μας με τη συνοδεία των δασκάλων τους Βασιλικής Πλιάκα (Α1΄) και Μαρίας Μαούνου (Α2΄), της δασκάλας Παράλληλης Στήριξης Ηλιάνας Χατζηνικολάου και της υπεύθυνης της Σχολικής μας Βιβλιοθήκης Ιωάννας Παπαμιχαλοπούλου βρέθηκαν δίπλα στους μαθητές της Α΄τάξης και τους εκπαιδευτικούς τους για να πραγματοποιήσουν κοινές δράσεις.

Μετά το εγκάρδιο καλωσόρισμα από τον κ. Χρυσανθακόπουλο οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από τον ίδιο ένα αφιέρωμα στις δράσεις της Βιβλιοθήκης του σχολείου. Έπειτα όλοι οι μαθητές παρακολούθησαν ένα βίντεο με τίτλο «Τι είναι τα βιβλία;». Ακολούθησε η αφήγηση παραδοσιακών παραμυθιών από την Αλβανία και την Ιαπωνία από δύο μαθήτριες του τμήματος ΖΕΠ του σχολείου με την επίβλεψη της δασκάλας τους κ. Δωράνθης Κυριοπούλου.

Στη συνέχεια οι μικροί μαθητές και των δύο σχολείων αντάλλαξαν δώρα μεταξύ τους. Οι μαθητές μας κρέμασαν τα δικά τους δώρα, τα μικρά βιβλιαράκια που είχαν φτιάξει με ιστοριούλες και ζωγραφιές, με τη βοήθεια και των άλλων μαθητών στα κλαδιά του δέντρου της Ι.Β.Β.Υ., στην πόρτα της Βιβλιοθήκης του σχολείου, για να το στολίσουν, ενώ δέχτηκαν κι αυτοί ως δώρο, από τους μαθητές του σχολείου, από ένα παραμυθάκι με σελιδοδείκτη, κατασκευασμένο με την ιαπωνική τεχνική χαρτοδιπλωτικής origami.

Ωστόσο δεν παραλείψαμε να στολίσουμε και το δικό μας δέντρο της Ι.Β.Β.Υ στην είσοδο του σχολείου μας, με τις καρτούλες όπου αποτύπωσαν τις μικρές τους ιστορίες και οι μαθητές των άλλων τάξεων του σχολείου, για να τις διαβάσουν όλοι.

Ευχαριστούμε πολύ τον υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας κ. Κωνσταντίνο Χρυσανθακόπουλο, τη δασκάλα του τμήματος ΖΕΠ του σχολείου κ. Δωράνθη Κυριοπούλου και τους εκπαιδευτικούς και μαθητές της Α΄ τάξης για την όμορφη φιλοξενία, τα δώρα και τις υπέροχες στιγμές που περάσαμε μαζί.

Ευχόμαστε ολόψυχα το παιδικό βιβλίο να γιορτάζει κάθε μέρα και να ξεφυλλίζεται από ολοένα και περισσότερα παιδικά χεράκια ταξιδεύοντας τους μικρούς του φίλους σε τόπους μαγικούς και ονειρεμένους και στους μικρούς μας μαθητές πολλές και όμορφες λογοτεχνικές απολαύσεις!

1

Εικόνα 1 από 4