Τη Γλώσσα μου έδωσαν ελληνική…

Ελληνική Γλώσσα: Μητέρα όλων των γλωσσών και μία από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες του κόσμου. Ο λεξιλογικός της πλούτος, η ποικιλομορφία της, η μουσικότητα, η πλαστικότητα, η ποιητικότητα και η διαχρονικότητά της είναι τα χαρακτηριστικά της που συντέλεσαν στην ανάπτυξη του παγκόσμιου πολιτισμού.

9 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα της ελληνικής Γλώσσας από το 2017 και ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Με αφορμή την ημέρα αυτή εκπαιδευτικοί και μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων του σχολείου μας συμμετείχαν σε ενδιαφέρουσες δράσεις. Έτσι οι μαθητές των τεσσάρων τμημάτων της Ε΄ και Στ΄ τάξης, με τη καθοδήγηση της Δ/ντριας του σχολείου και των εκπαιδευτικών των τάξεων σε ένα δίωρο αφιέρωμα, αφού έκαναν ένα γλωσσικό ταξίδι στο χρόνο κι ενημερώθηκαν με εκπαιδευτικά βίντεο από το διαδίκτυο για την εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας από τα ομηρικά χρόνια έως σήμερα,  πολυτροπικά και διαδραστικά

  • κατέγραψαν αρκετές λέξεις με ρίζα ελληνική που υπάρχουν στην αγγλική γλώσσα
  • γνώρισαν πολλές από τις πρωτοτυπίες της ελληνικής γλώσσας (λέξεις που δε μπορούν να μεταφραστούν σε άλλες γλώσσες, τη λέξη με τα περισσότερα γράμματα, ολόκληρη πρόταση χωρίς κανένα σύμφωνο κ. ά.).
  • μοιράστηκαν πληροφορίες για τις διαφορετικές τοπικές διαλέκτους της ελληνικής γλώσσας (π.χ. τσακώνικη, ποντιακή κ.τ.λ.)
  • έμαθαν για τα συστήματα γραφής της ελληνικής και πως αυτά εξελίχθηκαν διαχρονικά κι έγραψαν το όνομά τους σε διάφορες εποχές της ελληνικής γλώσσας (π.χ. αρχαϊκή, βυζαντινή κ.τ.λ.) μέσω της εφαρμογής ιστοσελίδας αρχαιολογικού Μουσείου
  • έπαιξαν λεξιλογικά παιχνίδια κι εξασκήθηκαν στη γραμματική και το συντακτικό της νεοελληνικής στο Wordwall
  • εντόπισαν και μοιράστηκαν λέξεις που αλλοιώνουν την ελληνική γλώσσα και χρησιμοποιούνται ευρέως από τους νέους στη σημερινή εποχή όπως greeklish (ελληνική γραφή με λατινικούς χαρακτήρες) ή συντομογραφίες λέξεων (ελληνική γραφή με αποκοπή των φωνηέντων των λέξεων).

Τέλος συζήτησαν για την ανεκτίμητη αξία και την ιδιαιτερότητα της ελληνικής γλώσσας, εκφράζοντας αισθήματα περηφάνιας και θαυμασμού για το μεγαλείο και τη διαχρονική της διάσταση κατανοώντας πλήρως την ανάγκη της γλωσσικής επάρκειας για την προστασίας από τους κινδύνους που κρύβει η μη ορθή χρήση της.

Επίσης έγινε και μια σύντομη αναφορά στο έργο του εθνικού μας ποιητή Δ. Σολωμού και του νομπελίστα ποιητή Οδ. Ελύτη ενώ παράλληλα αναγνώστηκαν ποιήματά τους από τους μαθητές της Στ΄ τάξης.

2

Εικόνα 2 από 10