Αρνητικά Συναισθήματα: Μαθαίνω να τα διαχειρίζομαι

Σε συνέχεια των παρεμβάσεων πρόληψης που πραγματοποίησε η Επιστημονική Ομάδα του ΚΕΠΕΨΥ Μεσσηνίας στο σχολείο μας από τις αρχές της νέας σχολικής χρονιάς στις Α΄, Γ΄και Στ΄τάξεις (17,18,19,25/10 και 15/11/2023) η επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου κ. Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη επισκέφθηκε και τη νέα χρονιά το σχολείο μας (12/1 και 4/3/2024), για να υλοποιήσει τρία ακόμη εργαστήρια με θέμα «Μιλώντας για συναισθήματα», στα τμήματα Β2΄, Δ2΄και ΣΤ1΄αναλύοντας κυρίως τα αρνητικά συναισθήματα του θυμού και του φόβου. Αναλυτικότερα:

  • Με τους μαθητές του Στ1 τμήματος του σχολείου επεξεργάστηκαν το συναίσθημα του Θυμού. Αφού το αποτύπωσαν με ένα σκίτσο στον πίνακα, μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους κι αναζήτησαν αιτίες που κάνουν ένα παιδί στην ηλικία τους να θυμώνει. Έπειτα επεξεργάστηκαν τους τρόπους με τους οποίους εκφράζουν τον θυμό τους και αναζήτησαν εκείνους που τελικά αποδεικνύονται πιο βοηθητικοί, ώστε αφενός να μην κρατούν μέσα τους αυτά που τους θυμώνουν (επιθετικότητα προς τον εαυτό) και αφετέρου να μην ξεσπούν τον θυμό τους σε άλλους ανθρώπους πληγώνοντάς τους (επιθετικότητα προς τους άλλους).

Ήδη είχε προηγηθεί ένα ακόμα εργαστήριο στις 12/1/2024, όπου οι μαθητές με το στέλεχος Πρόληψης Μεσσηνίας επεξεργάστηκαν ζητήματα που αφορούν την αυτοεκτίμηση και την ομαδικότητα μέσα στη σχολική τάξη. Δυο έννοιες εξίσου σημαντικές, καθώς η αυτοεκτίμηση λειτουργεί ως «πυξίδα», ώστε να μη χάνεις τον εαυτό σου μέσα στους πολλούς, αλλά παράλληλα η ομαδικότητα αναδεικνύει τη δεξιότητα να εντάσσεσαι, να συνεργάζεσαι, να αποδέχεσαι, να μοιράζεσαι, να συγχωρείς και πέρα από ξεχωριστή προσωπικότητα, να μπορείς να βλέπεις τον εαυτό σου και ως μέλος μιας ομάδας, αυτής της τάξης σου.

  • Με τους μαθητές του Δ2 πραγματοποιήθηκε η βιωματική άσκηση “Ο φόβος ένα καπέλο”, κατά την οποία ο κάθε μαθητής ανώνυμα κατέγραψε τους φόβους του κι έπειτα τους συζήτησαν στην ολομέλεια της τάξης, με σκοπό να αναγνωρίσουν ότι κάποιοι φόβοι είναι κοινοί και να κατανοήσουν ότι όταν τους επικοινωνούν, μπορούν να πάρουν χρήσιμες συμβουλές αλλά και να μειώσουν το δυσάρεστο αυτό συναίσθημα.
  • Με τους μαθητές του Β2 τμήματος πραγματοποιήθηκε πάλι μια βιωματική άσκηση για τον φόβο, όπου τα παιδιά αποτύπωσαν ένα σκίτσο στον πίνακα και έπειτα ως ολομέλεια αναζήτησαν τις αιτίες που κάνει ένα παιδί στην ηλικία τους να φοβάται. Αντίστοιχα διερεύνησαν και τρόπους ανακούφισης, επειδή τα συσσωρευμένα αρνητικά συναισθήματα δεν είναι υγιής επιλογή, κυρίως όμως ο στόχος ήταν να καταλάβουν, πως όταν εκφράζουν και διαχειρίζονται τα δυσάρεστα συναισθήματα με ανθρώπους που εμπιστεύονται, δεν νιώθουν πια μόνοι τους.

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, Κοινωνική Ανθρωπολόγο κι Επιστημονικά Υπεύθυνη αλλά και τα άλλα στελέχη του ΚΕΠΕΨΥ Μεσσηνίας για την όμορφη και  ουσιαστική αυτή συνεργασία.

2

Εικόνα 2 από 4