Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων με θεματικό άξονα Φροντίζω το περιβάλλον, οι μαθητές της Β΄ τάξης υλοποιούν τη φετινή σχολική χρονιά το πρόγραμμα «Ανακύκλωση σημαίνει άλλη λογική για το σκουπίδι και για τη ζωή».
Έτσι τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024 οι μαθητές με τις δασκάλες τους Σταματάκου Ελένη (Β1΄) και Κρόμπα Νικολέττα (Β2) έφτιαξαν και απόλαυσαν όλοι μαζί ένα ισορροπημένο, υγιεινό και δυναμωτικό πρωινό στο σχολείο, που περιελάμβανε φυσικούς φρεσκοστυμμένους χυμούς, φρουτοσαλάτες, σπιτικό κέικ με ελαιόλαδο, δημητριακά ολικής άλεσης, φυσικές σπιτικές μαρμελάδες, φρούτα κ.τ.λ. Αφού γεύτηκαν όλα όσα ετοίμασαν, συζήτησαν για την αξία των φρούτων στη διατροφή όσο και για την σημασία ενός σωστού και υγιεινού πρωινού και δεκατιανού, αλλά και τι μπορούν να κάνουν με τα οργανικά απορρίμματα. Μαθαίνοντας πρώτα για τη διαδικασία της κομποστοποίησης, μάζεψαν τις φλούδες από τα φρούτα που καθάρισαν και τις σκέπασαν με φύλλα και χώμα, κάνοντας βιωματικά και ουσιαστικά το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του δικού τους φυσικού οργανικού λιπάσματος, προστατεύοντας έτσι το περιβάλλον.
Πριν ακόμα ξεκινήσει το συγκεκριμένο Εργαστήριο και κατά τις προγραμματισμένες εβδομαδιαίες επισκέψεις τους στη Βιβλιοθήκη του σχολείου, οι μαθητές της Β΄τάξης είχαν ήδη διαβάσει βιβλία σχετικά με την ανακύκλωση όπως: «Ο δεκάλογος του καλού σκουπιδοτενεκέ» των εκδόσεων Φυτράκη και «Τα όνειρα των σκουπιδιών», εκδόσεως του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας.
Δυο ημέρες μετά τη βιωματική αυτή δράση τους, την ώρα του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων, επισκέφθηκαν για μια ακόμη φορά το χώρο της Βιβλιοθήκης του Σχολείου, όπου με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό κ. Παπαμιχαλοπούλου Ιωάννα διάβασαν ένα ακόμα βιβλίο σχετικό με την ανακύκλωση με τίτλο «Σκουπιδάκι εγώ που με βάζεις;», μια ιστορία που γράφτηκε στο πλαίσιο περιβαλλοντικού προγράμματος που εκπονήθηκε από το 21ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας το 2008-2009 και περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Η ιστορία ενός μπαλονιού». Εν συνεχεία άκουσαν και τραγούδησαν όλοι μαζί το Τραγούδι της Ανακύκλωσης, που γράφτηκε για το παραπάνω πρόγραμμα και ζωγράφισαν.
Αχ, αυτά τα Εργαστήρια, όταν γίνονται με βιωματικό τρόπο, πόση αξία έχουν για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη διαμόρφωση θετικών στάσεων των μαθητών απέναντι στη ζωή!