Βιωματικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο σχολείο μας
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία που εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου κάθε έτους δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια υπενθύμιση για την αναγνώριση της ιδιαιτερότητας των ατόμων με αναπηρία και την αποδοχή της διαφορετικότητάς τους. Στόχος της εκπαίδευσης είναι η συμμετοχή όλων των μαθητών σε προγράμματα ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης, όπου μέσα από ποικίλες βιωματικές δράσεις να προσεγγίσουν τις δυσκολίες των ατόμων με συγγενή ή επίκτητη αναπηρία, ορατή ή μη ορατή κυρίως όμως να αναγνωρίσουν και να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητές τους και το διαφορετικό τρόπο που αντιμετωπίζουν τη ζωή.
Τον κύκλο των δράσεων αυτών τη φετινή χρονιά άνοιξαν οι μαθητές της Γ΄ και Στ΄ τάξης την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 που προσκάλεσαν και υποδέχθηκαν με χαρά στο σχολείο μας τον συμπατριώτη μας παραολυμπιονίκη και πρωταθλητή στο τένις με αμαξίδιο κ. Γιώργο Λαζαρίδη, ένα ζωντανό παράδειγμα θάρρους και θέλησης που κατάφερε να νικήσει κάθε εμπόδιο αποκλεισμού αντιμετωπίζοντας με αισιοδοξία τη νέα του ζωή. Κορυφαίες στιγμές στη ζωή του η συμμετοχή του στην Παραολυμπιάδα του Πεκίνο το 2008 και στο Μαραθώνιο της Αθήνας το 2015. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία ν’ ακούσουν από τον ίδιο την ιστορία του, να κατανοήσουν τα συναισθήματά του μετά το ατύχημα που συνέβη στη ζωή του, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του και τους τρόπους που χρησιμοποιεί για να τις ξεπερνά. Ενημερώθηκαν για τα προβλήματα προσβασιμότητας των ατόμων που κινούνται με αμαξίδιο στη γειτονιά και στην πόλη τους και τον τρόπο που αυτοί διεκδικούν την ισότιμη συνύπαρξή τους στην κοινωνία. Συζητώντας μαζί του κατάλαβαν πως η ανθρώπινη ύπαρξη δεν έχει όρια αλλά δυνατότητες και ότι δεν πρέπει να σπαταλιέται σε αρνητικές σκέψεις ή να ξεγελιέται από περιορισμούς, αλλά να αξιοποιεί τις δυνατότητες, να αλλάζει πεποιθήσεις για να βελτιώνει την εμπειρία της. Επίσης συνειδητοποίησαν ότι κάθε εμπόδιο και δυσκολία δεν πρέπει να γίνεται τροχοπέδη στη ζωή, αλλά αφετηρία για αλλαγή του τρόπου της σκέψης και της ζωής. Αυτό ήταν και το πιο σπουδαίο μήνυμα που κράτησαν κατά τη συνάντησή τους με το σπουδαίο αυτό άνθρωπο και αθλητή.
Καθώς ο καιρός δεν επέτρεψε την έξοδο των μαθητών από την τάξη για παιχνίδια προσομοίωσης της κίνησης με αμαξίδιο με τον κ. Λαζαρίδη, οι μαθητές της Γ’ τάξης πήραν τη σκυτάλη και ανέλαβαν να ενημερώσουν τους συμμαθητές τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άνθρωποι με αισθητηριακές κυρίως αναπηρίες και συγκεκριμένα οι βαρήκοοι και οι κωφοί. Αρχικά μίλησε στους μαθητές η δασκάλα του Γ2 Χρυσαΐδα Τριμανδήλη για την εμπειρία της με άτομα με βαρηκοΐα και κώφωση αναφέροντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή κι εξήγησε τη σημασία της εκμάθησης της νοηματικής γλώσσας από όλους μας για την υποστήριξη και διευκόλυνση της επικοινωνίας τους και την άρση του κοινωνικού τους αποκλεισμού. Στη συνέχεια και με τη συμβολή της ίδιας αλλά και της δασκάλας του άλλου τμήματος κ. Μποντοζάκη Μιχαλίας οι μαθητές της Γ΄ τάξης τραγούδησαν στη νοηματική γλώσσα το τραγούδι «Σ’ αγαπώ θα πει». Γιατί μόνο η δύναμη της αγάπης μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να παρακάμψουν τις δυσκολίες, να υπερβούν τα εμπόδια, να κατανοήσουν τη μοναδικότητά τους, να σεβαστούν και ν’ αποδεχθούν το συνάνθρωπό τους και να βρουν την ευτυχία στη ζωή.
Η Διευθύντρια και οι εκπαιδευτικοί της Γ΄ και Στ΄ τάξης ευχαριστούν θερμά τον κ. Γιώργο Λαζαρίδη για την επίσκεψη του στο σχολείο μας, για τις χρήσιμες παραινέσεις και συμβουλές προς τους μαθητές μας ν ασχοληθούν ενεργά με τον αθλητισμό και τα Ολυμπιακά Ιδεώδη αλλά και γενικότερα για τη στάση ζωής του που αποτελεί πρότυπο μίμησης για αυτούς, ώστε μελλοντικά να γίνουν κι εκείνοι ενεργοί πολίτες με ενσυναίσθηση και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και του εύχονται εγκάρδια κάθε επιτυχία στην επίτευξη των στόχων του προσωπικών και κοινωνικών.
∞ ∞
Την ίδια ημέρα και οι μαθητές της Α΄ τάξης με την προτροπή των δασκάλων τους Βασιλικής Πλιάκα και Μαούνου Μαρίας άκουσαν στην τάξη το παραμύθι «Η Ζαχαρούπολη» από το audio book των συγγραφέων Αγγελικής Βασιλάκη, Ιωάννας Δημητριάδου, Έλλης Καϊδαντζή, Αλέξη Κωνσταντόπουλου, Βασιλικής Παναγιωτέλλη, Δέσποινας Πατρωνά και Παρασκευής Ξηρακιά και στη συνέχεια συζήτησαν με αφορμή το βιβλίο αυτό για τα παιδάκια με κινητικές αναπηρίες που είναι μεν διαφορετικά από εκείνα, αλλά έχουν τις ίδιες ανάγκες, τα ίδια όνειρα και πολλές δυνατότητες αλλά και πόσα πολλά πράγματα έχουν να μοιραστούν και να κερδίσουν στο σχολείο, όταν με αγάπη το ένα βοηθάει και στηρίζει το άλλο.
Και η Βιβλιοθήκη του σχολείου μας όμως δεν παράλειψε να αφιερώσει χρόνο στην ημέρα αυτή. Έτσι το 2ο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης κ. Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου:
α) με τα τμήματα Δ1΄ και Δ2΄του σχολείου διαβάσαν τα βιβλία: i) “Όταν είμαι ο εαυτός μου” (Spelman Cornelia Maude) των εκδόσεων Παπαδόπουλος και ii))”Το χαρούμενο λιβάδι” της Φυλλιώς Νικολούδη (audio book). Τραγουδήσαν το τραγούδι “Διαφορετικοί” (Αλκίνοος Ιωαννίδης, Βασίλης Λέκκας και Αερικά) κι έγραψαν ποιήματα και ζωγράφισαν.
β) με τα τμήματα ΣΤ1΄ και ΣΤ2΄ παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ “Οι σκύλοι που αλλάζουν ζωές” και συζήτησαν για τους σκύλους οδηγούς των ατόμων με έλλειψη όρασης, ενώ προγραμματίζουν να λάβουν μέρος και στη συνεργατική δράση “Εργαστήρι ζαχαροπλαστικής” που διοργανώνει ο Σύλλογος Εστίασης Καλαμάτας στην Κεντρική Πλατεία της πόλης για να φτιάξουν κουλουράκια μελομακάρονα και κουραμπιέδες με τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου Καλαμάτας.